Home » Blog » Lichaamsgerichte Therapie » Waarom stap ik toch steeds weer in dat oude patroon?

Waarom stap ik toch steeds weer in dat oude patroon?

door | 6 sep, 2019 | Lichaamsgerichte Therapie

Waarom verval ik steeds weer in dat oude patroon?

Je had jezelf zo beloofd je grenzen beter te bewaken en toch zeg je weer ja als je collega je vraagt voor een klus. Deze keer zou je niet meer alles over je kant laten gaan en toch houd je je weer stil na die rotopmerking van je partner en slik je je boosheid in. Je wilde jezelf eindelijk eens wat serieuzer nemen en toch hoor je hoe je jezelf afkraakt in gezelschap. Of je had bedacht om als het weer even minder met je gaat toch eindelijk eens steun te vragen aan je vrienden of familie en je ziet jezelf alles toch weer alleen doen en zet naar de buitenwereld je vrolijke masker op.

Potverdorie, ben ik er nou weer ingetuind?

Zomaar een paar voorbeelden van oude gedragspatronen waarin je steeds kunt vervallen. Misschien herken je er een paar of stoei jij met andere patronen. Zoals jezelf aanpassen, jezelf wegcijferen, pleasen, zorgen voor de ander, je kleiner maken of je juist flinker voordoen dan je bent of teveel hooi op je vork nemen. Je weet inmiddels misschien best dat dat oude patroon niet meer werkt en dat je het anders wilt en toch….je lijkt er steeds weer in te vervallen. Soms zonder dat je het doorhebt. Pas achteraf heb je door dat je er toch weer bent ingetuind. Waarom is het toch zo verrekte lastig dit soort oude patronen los te laten en nieuw gedrag te leren?

Oude patronen zijn eigenlijk oude overlevingsmanieren

Ooit werd je geboren in een bepaald gezin. Je was nog helemaal puur en je authentieke zelf. Misschien was dit een warm en liefdevol gezin. Misschien waren er ook uitdagingen, misten er dingen of waren je ouders niet helemaal afgestemd op jouw behoeften. Je werd in dit gezin opgevoed, gevormd. Er waren regels, normen en waarden, al of niet uitgesproken boodschappen of verwachtingen. Sommige dingen van jou werden misschien meer gewaardeerd dan andere. Je moest je aanpassen aan deze omstandigheden, omdat je als kind nu eenmaal afhankelijk bent van je ouders om te overleven.

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

Je ouders zijn op hun beurt ook gevormd door hun ouders en droegen misschien ook dingen met zich mee, zoals overtuigingen of kwetsuren. Ze konden misschien niet met alles wat jij te brengen had uit de voeten. Misschien was jouw levendigheid teveel voor ze, keurden ze je boosheid af, voelde je hun pijn of werden er bepaalde boodschappen doorgegeven. Zoals dat je flink moest zijn, goed je best moest doen, rustig, lief en aardig moest zijn, niet boos worden of dat je het vooral niet te hoog in je bol moest krijgen. Toen je wat ouder was kreeg je ook te maken met de maatschappij, school, etc.  Ook daar golden regels, waren er verwachtingen en was er een bepaalde structuur waarbinnen je moest functioneren.

Jouw patronen zijn jouw antwoord op de omstandigheden van toen

Je als kind niet aanpassen aan de omstandigheden is dus geen optie. Een kind kan niet ingaan tegen dat wat het nodig heeft om te overleven. Ook kan een kind niet met 5 jaar met een knapzakje de wereld in en zeggen: papa, mama, deze omstandigheden zijn niet optimaal voor me, ik ga alleen de wereld in. Het kind zal dus alles doen om (de liefde van) zijn ouders te behouden en te overleven. Zelfs als dit betekent een stukje van zichzelf inleveren. Liever een deel van zichzelf inleveren dan het risico lopen de liefde van zijn ouders te verliezen.

Mama, ik red me wel zelf hoor!

Een kind van een vermoeide, overbelaste ouder zal zich misschien stil en rustig houden en een kind dat voelt dat zijn ouders zelf veel verdriet hebben zal zijn tranen misschien inslikken of ‘s avonds in bed stilletjes huilen. Als jouw ouders boos of straffend werden als jij met je boosheid kwam, zal je voortaan wel 10 keer hebben nagedacht voor je die boosheid weer liet zien. Groeide je op in een gezin waarin er onveiligheid of dreiging was, was het waarschijnlijk het verstandigst om je helemaal niet te laten zien of horen en je mening voor je te houden. Werd je vroeger vooral geprezen om je prestaties, ging je vast erg goed je best doen. En werd je als gevoelig kind geboren in een gezin waarin vooral de ratio gewaardeerd werd, zal je je gevoelige kant misschien hebben afgesloten.

Oude gedragspatronen hebben dus een overlevingsfunctie

Je snapt nu misschien beter waarom dit soort patronen zo lastig te veranderen is. Ooit hadden ze een belangrijke overlevingsfunctie. Je hoofd kan nu misschien best bedenken dat dit nu niet meer het geval is, je hebt het immers al overleefd, maar op gevoelsniveau lijkt dit anders. Je kunt ook zeggen: vanuit het kindbewustzijn lijkt het anders. En dat bewustzijn is nog steeds in jou. Soms voelt het misschien nog steeds als geen optie om je nu anders te gedragen, uit deze patronen te stappen. Of komt het niet eens in je op dat het ook anders kan!

Uit de patronen stappen is in het begin helemaal niet aangenaam!

En daarbij is het in het begin helemaal niet zo prettig om uit een oud patroon te stappen. Onder deze oude patronen zitten namelijk oude emoties verstopt. Zoals angst. Want als je je vroeger niet aan de omgeving had aangepast, was het risico (de liefde van) je ouders verliezen en mogelijk niet overleven. Ga maar eens na hoe bedreigend dit voor een kind is. Dit betekent dus dat er een sterke angst onder dergelijke patronen kan zitten. Deze angst draag je nog steeds met je mee. Juist als je nu nieuw gedrag uitprobeert, komt deze angst omhoog. Naast angst kan er ook verdriet of boosheid aan deze gedragspatronen gekoppeld zijn. Zoals boosheid die je toen moest inslikken of over hoe je je moest aanpassen. Verdriet over dat je niet helemaal kon zijn en gewaardeerd werd zoals je was, een stukje van jezelf moest inleveren.

Uit de patronen stappen brengt soms oude gevoelens van schuld en schaamte omhoog

Daarnaast kun je gevoelens van schuld en schaamte ervaren wanneer jij gaat oefenen met nieuw gedrag. Dit is een logisch gevolg op het niet meer trouw zijn aan de oude patronen, normen en waarden, regels en het oude systeem. Deze schuld en schaamte zijn vaak helemaal niet terecht, maar horen nog bij het kind en de situatie van toen. Om een voorbeeld te geven: misschien kreeg jij als kind de boodschap dat je altijd voor anderen moest klaarstaan en dat je anders egoïstisch was. Je wilt nu oefenen met nieuw gedrag door meer voor jezelf te kiezen. Je besluit deze keer niet die vriend te helpen met verhuizen, omdat je erg oververmoeid bent. Je kunt je dan ineens schuldig gaan voelen naar die vriend of je gaan schamen omdat je misschien wel egoïstisch bent. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, het zijn oude gevoelens!

Ook de huidige omgeving moet wennen aan jouw nieuwe gedrag

Daarbij zijn de mensen om je heen gewend aan jou zoals je je tot nu toe gedroeg. Zo kennen ze jou. Dus als je ineens niet meer alleen die lieve, aardige, meegaande of hardwerkende persoon bent dit zich wel aanpast, kan dit voor de omgeving best even wennen zijn. Als je ineens met je grens komt of je boosheid eruit gooit, moet de omgeving ook even schakelen. Dat kenden ze nog niet van jou. Jouw nieuwe gedrag kan dus ook reacties uitlokken bij de mensen om je heen. Maar misschien vinden ze het ook wel erg fijn dat jij je eens echt laat zien en horen!

Is in de oude patronen blijven dan niet een stuk simpeler?

Zolang je je in je huidige leven netjes volgens de oude gedragspatronen blijft gedragen, voel je deze onderliggende angst en emoties waarschijnlijk niet. Je bent dan loyaal aan de oude normen en waarden, regels, het oude (familie-)systeem. Maar stap je eruit en probeer je nieuw gedrag, bam! Dan komen al die oude emoties en de angst voor mogelijke oordelen en gevolgen van vroeger omhoog. Net als de bovengenoemde gevoelens van schuld en schaamte. En dat is uiterst onaangenaam! Je kunt je in het begin best overweldigd voelen door deze emoties en misschien zelfs gevoelens van paniek of sterke angst ervaren. Waar ben je aan begonnen?

Maar ik wil leven!

Toch is het blijven leven vanuit deze oude gedragspatronen waarschijnlijk niet wat je echt wilt. De oude patronen zijn namelijk gebaseerd op overleven en niet op leven. Het is lastig je leven ten volle te leven, jezelf helemaal te laten zien als je nog gevangen zit in oude patronen. Deze oude patronen perken ons namelijk in, ze houden ons klein. We blijven bijvoorbeeld stukjes van onszelf niet laten zien, komen niet met onze kracht, onze boosheid, onze grens, ons temperament, ons potentieel, onze levendigheid, liefde of passie. We nemen onszelf niet serieus, werken te hard of zorgen op een andere manier niet goed voor onszelf. En dat terwijl dat nu helemaal niet meer nodig is! Dat is toch eigenlijk zonde?

Tijd voor een update!

Kortom, die oude patronen zijn nu niet meer nodig zijn en helpen ons hier en nu ook niet meer. Ze zitten ons eigenlijk juist in de weg. Ze houden ons in een oud stramien gevangen. We zijn niet vrij. Herken je dit gevoel van je gevangen voelen in oude patronen en je niet helemaal vrij voelen? Dan is het misschien tijd voor een update van deze patronen. Tijd voor meer vrijheid. Meer jij.

Is het dan wel mogelijk om nieuwe patronen te leren?

Misschien voel je je inmiddels een beetje ontmoedigd door bovenstaande en denk je dat het te lastig is verandering aan te brengen in jouw oude patronen. Het goede nieuws is: je kunt altijd oude patronen loslaten en nieuw gedrag leren! Het maakt niet uit hoe oud je bent. Daar is in het begin wel even wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig, maar je zult merken dat het je steeds gemakkelijker zal afgaan. Oefening baart kunst!

Loskomen van oude patronen door geduld, doorzettingsvermogen en met een beetje hulp

Als jij jouw patronen wilt veranderen en nieuw gedrag wilt leren is het prettig om hierbij een beetje hulp te krijgen. Het is fijn om hierbij de begeleiding van een therapeut of coach te hebben die hierin thuis is. Die met je meekijkt, samen met jou jouw ongewenste patronen onderzoekt en met jou kijkt naar meer functionele en gewenste patronen. Hoe zou jij je wel willen gedragen, hoe kom jij meer tot je recht, hoe laat jij je meer zien, hoe zorg je beter voor jezelf? Op welke manier zou je om willen gaan met je gevoel, je kracht, je grenzen? Hoe leef je meer jouw leven en laat je de wereld zien wie jij echt bent?

Lichaamsgerichte therapie Groningen: ook de onderliggende emoties hebben aandacht nodig

In dit proces is het ook belangrijk te onderzoeken waar jouw gedragpatronen vandaan komen. In welke omstandigheden groeide jij op en wat maakte dat jij, het kind van toen, besloot om bepaalde delen niet meer te laten zien, je in te houden, je aan te passen, te pleasen, etc.? Hierin is er ook aandacht nodig voor de onderliggende emoties. Het verdriet en de boosheid over het niet helemaal kunnen zijn zoals je was, niet onvoorwaardelijk geaccepteerd en geliefd worden zoals jij in essentie bent. Deze gevoelens hebben nog ruimte nodig. Net als de angst die er mogelijk onder jouw patronen zit, de angst voor anders mogelijk niet overleven, voor afwijzing, afkeuring, etc. Zodat je ook kunt verwerken hoe het vroeger voor jou is geweest en dan echt met een schone lei kunt beginnen.

Lichaamsgerichte Therapie Groningen helpt je los te komen van je oude patronen en nieuw gedrag te leren!

Omdat al deze oude gedragspatronen met hun onderliggende ervaringen, emoties en overtuigingen ook in het lichaam zijn verankerd, is het helpend om ook het lichaam in de therapie mee te nemen. Het is heel lastig om alleen met praten deze oude patronen echt los te laten en nieuw gedrag te leren. Lichaamsgerichte therapie is daarom bij uitstek geschikt om jouw oude patronen te onderzoeken, te doorvoelen en los te laten. Om onderliggende emoties en ervaringen te verwerken en nieuw gedrag te oefenen. Om je echt nieuw gedrag eigen te maken. Nieuwe patronen die je niet alleen vanuit je hoofd toepast, maar die ook worden verankerd in je lichaam. We nemen in de lichaamsgerichte therapie alle onderdelen mee: de overtuigingen (je hoofd), je emoties en je lichaam. Zodat er daadwerkelijk iets kan veranderen en jij echt vrij kunt worden.

Ben jij toe aan meer vrijheid in jouw leven? Kies dan voor Lichaamsgerichte Therapie Groningen

Ben jij jouw oude patronen ook zat en ben je toe aan echte verandering? Wil jij onderzoeken hoe jij jouw leven ten volle kan leven zoals jij echt bent? Ik help je graag bij het onderzoeken en loslaten van jouw oude patronen en het ontwikkelen van meer functionele patronen. Zodat jij jouw leven kan leven met meer vrijheid en je meer tot je recht komt met al jouw kwaliteiten, levenslust, kracht, passie, gevoeligheid, liefde en potentieel. Ik bied je een veilige bedding om samen jouw patronen te onderzoeken en nieuw gedrag te oefenen. Ik begeleid je graag naar meer vrijheid!

Wil je meer weten over wat Lichaamsgerichte Therapie Groningen voor jou kan doen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op door mij te mailen, te bellen of het contactformulier in te vullen. Ook ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek of een intake. Ik ontmoet je graag!

 

Over mij

Na 10 jaar als leerkracht te hebben gewerkt in het basisonderwijs, volgde ik sinds 2007 diverse opleidingen en trainingen op het gebied van lichaamsgerichte therapie, Primal Rebirth therapie, Innerlijk kindwerk, Traumatherapie en Familie opstellingen. Sinds 2015 begeleid ik in mijn eigen Praktijk Souldrops aan de Hereweg in Groningen dagelijks met veel plezier volwassenen, kinderen en jongeren op zoek naar meer energie, vrijheid, balans en een leven dat zij ten diepste verlangen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

3 Reacties

 1. Petra

  Wow, alweer zo’n heldere uitleg!! Had net een heel gesprek hierover en jij bouwt het zo mooi begrijpelijk en herkenbaar op. Stuur het gelijk door naar degene, met wie ik sprak.

  Reageer
  • Jaldhara Gerritzen

   Dank voor jouw reactie, Petra. Fijn dat de blog herkenbaar voor je was en zelfs gelijk van pas kwam!

   Reageer
 2. Mw. Hoekstra

  Wat een goed stuk! Altijd wenselijk doen kost veel energie. Ook voor je omgeving!

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin