Steeds weer die verrekte hoofdpijn
Steeds weer die hoofdpijn die soms letterlijk de kop op steekt. Misschien heb je soms zelfs last van migraine. Je betrapt jezelf erop dat je steeds vaker naar paracetamol grijpt. Misschien heb je het al bij de huisarts laten checken. Er is geen oorzaak voor te vinden. Maar je hebt er wel last van en je snapt het niet. Wat wil dit je toch vertellen? En nog belangrijker, wat kan je eraan doen?
Last van je spieren, spijsvertering, hartkloppingen
Of je hebt steeds meer last van pijnlijke en verkrampte spieren. De fysiotherapeut geeft best even verlichting, maar toch…het komt weer terug. De massage van je spieren lijkt symptoombestrijding. Of je hebt steeds maar zo’n last van je maag of darmen. Eerder leken ze niet zo gevoelig, maar nu heb je soms buikpijn, kramp, een opgeblazen buik, diarree of je kunt niet naar het toilet. Het lijkt misschien ook alsof je ineens op allerlei voedingsmiddelen reageert. Volgens de huisarts is er niets loos, misschien heb je een spastische darm. Maar daarmee is de last niet over! Of je blijft maar last houden van hartkloppingen. Is er soms iets mis met je hart?
Ik blijf zo moe…
Misschien kamp jij wel met een gevoel van overbelasting, vermoeidheid of chronische stress. Je hebt misschien al meer rust genomen, het er met je werkgever over gehad, bent misschien minder gaan werken of hebt andere dingen in je leven geskipt. Het helpt wel een beetje, maar je blijft moe, gestresst of kunt je niet goed ontspannen. De dagelijkse dingen die je eerder moeiteloos deed blijven als teveel voelen en je houdt geen energie over voor de dingen waar je echt plezier aan beleeft. Misschien heb je wel het gevoel dat je aan het overleven bent. Wat is er mis met je? Je snapt het niet.
Somberheid, angst, slaapproblemen
Of je voelt je je al een tijdje somber of angstig of het slapen lukt niet goed. Je hebt misschien al eens een paar gesprekken gehad bij een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ. Dit was misschien echt prettig en helpend. Het gaf inzicht en het was fijn even je verhaal te kunnen doen. Misschien ben je zelfs gestart met antidepressiva, angstremmers of slaapmedicatie. Je merkt dat het ondersteunt en toch lijkt het alsof je klachten niet echt verdwijnen, niet echt zijn opgelost.
Als een duveltje uit een doosje komen de klachten weer tevoorschijn
De klachten blijven dan als het ware op de achtergrond aanwezig. Soms zijn ze even weg om even later in volle hevigheid weer op te vlammen. Bijvoorbeeld in perioden waarin je het druk hebt, veel stress ervaart of waarin er dingen gebeuren die emotioneel wat met je doen. Maar je krijgt er je vinger niet achter waardoor ze nu precies worden veroorzaakt. En het heeft een impact op je leven, je stemming en je functioneren. Je wilt ervan af! Je wilt weer prettig kunnen functioneren en je weer lekker voelen. Maar hoe?
Waarom voel ik me steeds maar zo verdrietig, boos, angstig of barst ik steeds in tranen uit? Of voel ik juist niks?
Ook emotioneel kunnen we langere tijd behoorlijk last hebben van dingen. Zoals ons erg verdrietig voelen, angst- of paniekgevoelens ervaren of snel in tranen uitbarsten. Of we kunnen door een kleine aanleiding exploderen van woede. Je kent jezelf misschien soms niet terug. Of je raakt steeds verder van je gevoel verwijderd, voelt je afgesloten van je gevoel of jezelf, vlak, uitgeblust. Waar is de oude jij gebleven?
Moet ik dan maar met mijn klachten leren leven?
Als je voor je gevoel alles al geprobeerd hebt en niks werkte echt, heb je misschien de conclusie getrokken dat er niks anders op zit dan maar met je klachten te leren leven. Misschien ben je zelfs een Mindfulnesscursus gaan doen om met je klachten te leren omgaan, ze te accepteren. Maar eigenlijk wil je ze helemaal niet accepteren! Je wilt een echte oplossing. Alleen je bent zo vaak teleurgesteld dat je niet zo goed meer iets nieuws durft te proberen. Of je bankrekening is na alles wat je al geprobeerd hebt toch echt een stuk lichter en dan weer iets nieuws proberen wat geld kost…wie zegt dat dat wel helpt?
Sommige klachten zijn duidelijk en snel verholpen
Natuurlijk hebben we soms klachten die een duidelijke oorzaak hebben en goed behandelbaar zijn. Dan ga je naar de dokter, het is duidelijk wat het is en je krijgt een passend zalfje of kuurtje en dit helpt. De klacht verdwijnt. Of er wordt bloed geprikt om te kijken of er iets aan de hand is. Je hebt bijvoorbeeld een tekort aan Vitamine D3 of B12 en met een supplement knap je snel weer op. Of je wordt verwezen naar een specialist voor een ingreep. Na de ingreep is de klacht over. Of je hebt net iets emotioneel ingrijpends meegemaakt en het is volstrekt logisch waarom je zo verdrietig, vermoeid, somber of uit balans bent. Misschien heb je ook wel een tijd veel te hard gewerkt en ben je overspannen geraakt. Met tijd en rust komt je energie terug, ga je je weer beter voelen en kan je weer aan het werk.
Vage en langdurende klachten zonder duidelijke oorzaak
Over dit soort klachten gaat deze blog niet. Ik heb het hier over klachten waarvoor geen duidelijke oorzaak wordt gevonden, waarbij niet precies duidelijk is waardoor ze worden getriggerd en waarbij de gangbare behandelingen of middelen niet afdoende lijken te helpen. Waarbij je misschien al van alles hebt geprobeerd en toch komen ze steeds terug. Als we het hebben over fysieke klachten worden deze tegenwoordig Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke aandoeningen (SOLK) genoemd. Hieronder vallen alle lichamelijke klachten waarvoor geen oorzaak kan worden gevonden. Van vermoeidheid tot hoofdpijn tot eczeem tot last van spieren en gewrichten.
Aanhoudende lichamelijke, psychische en emotionele klachten
Maar behalve lichamelijke klachten kunnen ook psychische en emotionele klachten in eerste instantie onverklaarbaar lijken en aanhouden. En resistent lijken voor allerlei behandelingen of medicatie. En ondertussen wel veel hinder geven en je belemmeren je leven zo te leven als jij graag wilt. Moet je daar dan maar gewoon mee leren leven?
Klachten vertellen een verhaal
Onverklaarbare en chronische klachten ontstaan niet zomaar. Ze vertellen een verhaal. Zeker als er in je leven dingen gebeuren of gebeurd zijn waar je op dat moment niet zo goed mee hebt kunnen dealen, bijvoorbeeld omdat je te klein was op dat moment, de situatie te groot of te heftig was, er te weinig steun of hulp was of je moest doorgaan of overleven. In zulke gevallen kunnen deze ervaringen zich met de bijbehorende emoties ergens in je lichaam, brein of zenuwstelsel vastzetten.
Klachten komen soms pas later
Direct na de ervaring hebben we misschien nog nergens last van, maar later, wanneer er meer ruimte is, we sterker zijn, er een bepaalde mate van rust, stabiliteit of veiligheid in ons leven is, komen de klachten omhoog. Soms worden de klachten door een situatie in het heden getriggerd. Ze trekken je aandacht. Iets wil er gehoord of gezien worden. Een ervaring die niet is verwerkt, een emotie die er nog zit en geuit wil worden, een onopgelost innerlijk conflict of een overtuiging gekoppeld aan een ervaring die we ons misschien niet eens meer bewust herinneren.
De boodschap achter de klacht wil gehoord worden
Zeker wanneer we klachten hebben waar we in het dagelijks leven veel last van hebben willen we deze graag weg hebben. We willen er vanaf. En dat is nu net het probleem. Deze klachten willen namelijk niet weggewerkt worden. Ze willen begrepen worden. Er zit zoals gezegd een boodschap achter. En die wil gehoord worden. Hoe harder we de klacht weg willen krijgen, des te harder hij gaat opspelen, omdat hij ons iets wil vertellen. De klacht schreeuwt als het ware: joehoe, er is iets loos! Er is iets wat nog aandacht nodig heeft!
Ja, maar ik wil gewoon van mijn klachten af!
Het weg willen krijgen van de klacht is dus precies hetgene wat niet werkt. De klacht zal er alleen erger door worden. Of even minder worden om op een volgend moment weer als een duveltje uit een doosje tevoorschijn te komen. Joehoe, ik ben er nog! Ik heb iets nodig! Dit vraagt dus iets anders van ons, iets wat niet altijd makkelijk is en waar je soms hulp bij nodig hebt. Namelijk aandacht geven aan de klacht, leren luisteren, onderzoeken. Wat vertelt de klacht mij? Wat is er nodig?
Klachten zijn symptomen
In de Lichaamsgerichte Therapie en de Traumatherapie zien we steeds terugkerende klachten zonder duidelijke oorzaak als symptomen. Ter vergelijking: soms heb je koorts. De symptomen zijn warmte, soms koude rillingen, zweten en een rode kleur. Maar ook psychische en emotionele dingen, zoals een ingrijpende gebeurtenis of situatie ergens in ons leven, kunnen symptomen geven. Soms zijn dit lichamelijke symptomen, soms emotionele en soms psychische. Alleen zijn die soms wat lastiger te vertalen. Dit vertaalproces vraagt geduld, tijd, veiligheid, deskundigheid en steun.
Een therapeut als tolkvertaler
Het is dus lastig om in je eentje een klacht te onderzoeken. Als je zelf de boodschap achter je klacht had kunnen achterhalen, had je dat al wel gedaan en had je nu minder last van je klacht. Maar juist omdat in deze lichamelijke, psychische en emotionele klachten onbewuste gevoelens, conflicten of overtuigingen verstopt zitten, soms zelfs stammend uit onze kindertijd, is er iemand nodig om je te helpen jouw klacht te onderzoeken en te kijken welke informatie erin ligt opgeslagen. Er wat de klacht nodig heeft. Ofwel: wat jij nodig hebt. Wat helpend is. Iemand met verstand van zaken die samen met jou op onderzoek gaat, als tolk kan fungeren, jou kan helpen de klacht te vertalen, de geheime code erachter te ontcijferen. En je hierin steun en veiligheid kan bieden, bedding.
Mijn hoofd snapt er niks van!
Als jij al eens bij een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ bent geweest voor je klachten of met mensen in je directe omgeving hebt gepraat hierover, heb je misschien gemerkt dat alleen praten niet helpt om dit soort chronische psychische, emotionele of lichamelijke klachten helemaal te begrijpen of op te lossen. Er zitten immers onbewuste gevoelens of boodschappen achter. En met praten en denken kom je nou precies niet in contact met deze klachten en het verhaal erachter. Soms kan je praten tot je een ons weegt, maar de klacht trekt zich er niets van aan. Soms wordt hij zelfs erger en lijkt te zeggen: hallo, hier ben ik, je hoort me nog steeds niet! Er is iets anders nodig!
Lichaamsgerichte Therapie bij chronische of terugkerende psychische, emotionele en lichamelijke klachten
Maar wat is dan dat andere dat wel helpend en nodig is bij deze terugkerende psychische, emotionele of lichamelijke klachten? Er is een therapievorm nodig die in staat is soms het hoofd te omzeilen. Het hoofd is slim en vaardig om ons bij ons gevoel en lijf weg te houden en het oude ‘evenwicht’ in stand te houden. Vaak heeft ons hoofd ook geen idee wat er nou precies speelt in ons lijf of gevoelsleven. Daarom is een therapievorm nodig die ook werkt met het lichaam en het zenuwstelsel. Die de kwaliteiten van het hoofd weet te benutten, maar als ingang het lichaam neemt. Een totaalaanpak van hoofd, lichaam en zenuwstelsel.
Lichaamsgerichte Therapie Groningen en Traumatherapie Groningen: in veiligheid en in jouw tempo je klachten onderzoeken
Lichaamsgerichte Therapie en Traumatherapie zijn bij uitstek geschikt om met deskundige begeleiding en steun in jouw eigen tempo en in een veilige sfeer jouw klachten te onderzoeken. Samen maken we voorzichtig contact met je lichaam en gevoelens en onderzoeken we wat jouw klacht je vertelt. Welke boodschap zit er verstopt in jouw klacht? Wat is het verhaal dat nog gehoord wil worden, welke ervaring moet nog verwerkt worden, welke emotie nog geuit en waarin is nog regulatie nodig in jouw lichaam of zenuwstelsel? We maken gebruik van lichaamsgerichte oefeningen, focusing, Primal Rebirth Therapie, Traumaheling, Innerlijk Kindwerk en Systemisch werk. Zo hebben we een breed arsenaal tot onze beschikking om op zachte en tegelijk efficiënte wijze onderzoek te doen naar jouw klacht.
Lichaamsgerichte Therapie Groningen: als je meer wilt dan alleen symptoombestrijding
Bij Lichaamsgerichte Therapie Groningen zijn we niet op zoek naar symptoombestrijding. We willen de klacht echt begrijpen, omdat we weten dat verlichting van klachten alleen mogelijk is als we snappen wat deze ons vertellen. Maar dit doen we wel in jouw tempo, binnen jouw grenzen en op een manier die voor jou goed is. Samen kijken we wat jij nodig hebt bij dit onderzoek naar het verhaal achter jouw klachten.
Lichaamsgerichte Therapie Groningen en Traumatherapie Groningen: een eerlijk en gedegen onderzoek van je klachten
Ben jij het tobben met je psychische, emotionele of lichamelijke klachten ook zat? Wil je niet meer pappen en nathouden, maar een echte verandering? Wil je jouw klachten leren begrijpen of er anders mee om leren gaan? Of wil je meer weten over wat Lichaamsgerichte Therapie Groningen voor jou en jouw klachten kan doen? Neem dan gerust contact met mij op door het contactformulier in te vullen, mij te bellen of mailen. Of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan. Ik ga graag samen met jou op onderzoek uit, zodat je jouw klachten kunt leren begrijpen en kunt ontdekken wat deze klachten nodig hebben. En wat jij nodig hebt. Zodat je weer lekkerder in je vel komt te zitten. Ga voor jezelf en jouw leven en laat je niet langer belemmeren door je klachten. Hoe eerder je jouw klachten onderzoekt, hoe sneller je verandering kunt merken. Je bent van harte welkom!
Ja, zo heb ik jouw lichaamsgerichte aanpak inderdaad ervaren. Fijn om het zo beschreven te zien en wat een hoop klachten kan ik dan herkennen. Hellup; zó blij, dat ik ze niet langer heb hoeven wegdrukken, maar – met hulp – hun boodschap kon gaan verstaan.