Traumatherapie

Wat is trauma?

Trauma is een verzamelnaam om ervaringen te beschrijven die we hebben meegemaakt in onze (vroege) jeugd of daarna en die te groot waren om te hanteren of bevatten binnen de capaciteiten die we toen hadden. Je kunt trauma ook omschrijven als:

Het onvermogen om adequaat te reageren op een bedreigende situatie.

Voor een jong kind is iets al snel bedreigend. Het kind is namelijk afhankelijk van zijn of haar omgeving. Om een voorbeeld te geven: als voor een baby de moeder (of hoofdverzorger) een tijdje niet aanwezig of beschikbaar kan zijn (door fysieke afwezigheid of geestelijke/emotionele), kan dit voor dit jonge kind al voelen als een bedreiging. Zonder zijn of haar moeder (of verzorger) kan de baby namelijk niet overleven! Een jong kind kan niet denken, ze komt zo wel weer terug. Je kunt ook denken aan andere situaties of gebeurtenissen, zoals onveiligheid in het gezin, niet gezien of begrepen worden, te vroeg groot moeten zijn, verwaarlozing, grensoverschrijdende ervaringen of gepest worden.

Wat gebeurt er nu bij trauma?

Bij een bedreigende situatie wordt er een enorme hoeveelheid energie gemobiliseerd in het lichaam. Dit maakt het mogelijk om te kunnen vechten of vluchten. In de ideale situatie vechten of vluchten we, waarmee deze energie ontladen wordt. Als dit vechten of vluchten echter niet mogelijk is binnen de situatie of de mogelijkheden die het kind op dat moment heeft, wordt al deze niet ontladen energie vastgezet in het zenuwstelsel. We noemen dit bevriezing. De energie zit in bevroren toestand vast in het lichaam.

Traumasymptomen

Deze vastgezette energie heeft een enorme lading. Dit geeft op den duur vaak symptomen. Je kunt hierbij denken aan: snel overprikkeld zijn, je overbelast voelen, verhoogde alertheid, slaapproblemen, angst en paniek, spierklachten, hartkloppingen, problemen met de spijsvertering, overspoeld worden door emoties of juist heel weinig voelen, depressie, lusteloosheid, oververmoeidheid, overspannenheid en weinig contact ervaren met jezelf of je lichaam. Maar er zijn nog veel meer symptomen mogelijk. Vaak komen deze symptomen pas aan de oppervlakte als we te lang hebben gefunctioneerd op een soort overlevingsstand en dit niet meer lukt. Het systeem kan het niet meer bolwerken. Vaak komen de klachten pas naar voren als hier ruimte voor is. Je kunt bijvoorbeeld ‘ineens’ burn out raken, je somber of angstig voelen of last krijgen van vervelende fysieke klachten.

Therapie bij trauma

Alleen praten over het trauma lost vaak niet zoveel op. Trauma is namelijk energie. Dus er moet met die energie gewerkt worden. In de traumaheling werken we met die energie via het lichaam. We werken met de felt sense, dit zijn de sensaties die je voelt in je lichaam. Ook maken we gebruik van hulpbronnen. Een hulpbron is alles wat je goed doet, waarvan je blij wordt, rustig of ontspannen. We gaan vertraagd heen en weer tussen sensaties die te maken hebben met het trauma en sensaties die prettig of neutraal zijn. Hierbij brengen we het zelfgenezend vermogen van het lichaam, dat door trauma vaak verstoord is geraakt, weer op gang. Tijdens dit proces gaan we op zoek naar de bewegingen die toen niet konden worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld vechten of vluchten. Deze staan we nu toe en maken we af. Hiermee ontladen we stap voor stap een stukje van de energie die in het lichaam is vastgezet. Hierbij kunnen ook oude emoties vrijkomen. Ook deze kunnen nu, in een veilige omgeving en in veilig contact, gevoeld, gezien en ontladen worden. Het gevolg van dit proces is dat er een helingsproces op gang komt. De symptomen zullen hierdoor langzaam aan minder worden. We repareren hierbij als het ware het zenuwstelsel en leren onszelf weer reguleren. Waardoor het lichaam niet meer gevangen is in de tijd, maar terug kan keren naar het hier en nu. Er zal meer ontspanning komen in het lichaam en je zult je weer stabieler en prettiger gaan voelen.

Contact opnemen?