Kindercoaching Groningen en Jongererencoaching Groningen
Wat doet Kindercoaching?
Kindercoaching geeft kinderen en jongeren die een periode niet lekker in hun vel zitten of worstelen met zichzelf, hun gevoelens, hun zelfbeeld of de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis de ondersteuning die zij nodig hebben om zich weer vrolijk, zelfverzekerd en sterk te voelen.
Wanneer kan Kindercoaching helpend zijn?
Ook kinderen en jongeren kunnen soms wat ondersteuning nodig hebben van buitenaf. Een kindercoach of kindertherapeut kan jouw kind helpen als het zich een periode niet zo happy voelt of worstelt met zichzelf of zijn gevoelens. Kindercoaching kan in verschillende gevallen helpend zijn. Misschien heeft jouw kind een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, zoals de ziekte of het overlijden van een familielid, een scheiding, verhuizing of ongeluk. Een kind wordt door dit soort gebeurtenissen vaak erg geraakt. Als ouder heb je soms je handen vol aan je eigen emoties en verwerking van de situatie, waardoor er even niet zoveel ruimte is als je zou willen om je kind goed op te vangen of te begeleiden. Ook sta je als ouder soms te dichtbij, waardoor het lastig is om met een objectieve blik te kijken naar hoe het met je kind gaat of wat er nodig is. In dit soort gevallen kan het fijn zijn als er gedurende een periode een onafhankelijk en deskundig persoon met je meekijkt en jouw kind en jou als ouder de ondersteuning biedt die nodig is. Een kindercoach of kindertherapeut helpt jouw kind om de ingrijpende gebeurtenis of het verlies een plek te geven, te verwerken of een manier te vinden om ermee verder te gaan in het leven.
Vertrouwen in anderen verliezen
Bij andere gebeurtenissen, zoals gepest zijn of worden, kunnen kinderen zich door middel van begeleiding ook weer beter voelen. Gepest worden kan grote gevolgen hebben voor een kind. Een kind kan hierdoor bang of onzeker worden, waardoor het gehinderd wordt in het opnieuw contact maken met anderen. Het wordt bijvoorbeeld sociaal geremd. Op deze manier kan het kind in een vicieuze cirkel geraken, waarbij het lastig is om hier zelf uit te komen. Er kan dan wat hulp nodig zijn om het zelfvertrouwen en het vertrouwen in de ander weer op te bouwen. Zodat je kind weer assertief, sociaal vaardig en zelfverzekerd wordt.
Verdrietig gevoel bij een kind
Soms is er niet direct een duidelijk aanwijsbare reden te vinden voor het verdrietige gevoel van je kind. Het kan zijn dat het worstelt met gevoelens van onzekerheid, (faal)angst, boosheid, verdriet of somberheid. Een kind kan ook moeite hebben met het omgaan met zichzelf, zich bewegen in het leven, het maken van contact of zich uiten. Dit soort interne worstelingen van een kind kan resulteren in een gevoel van leegheid of eenzaamheid, het niet kunnen ontspannen of slapen, piekeren, stress of lichamelijke klachten.
Handicap, ziekte of juist een speciaal talent
Misschien heeft jouw kind ook wel een handicap, ziekte of een speciaal talent en voelt het zich daardoor anders dan de rest. Dan heeft het mogelijk wat ondersteuning nodig om hiermee te leren omgaan. Hooggevoelige kinderen ervaren, naast een grote rijkdom aan gevoelens en belevingen, soms een overload aan binnenkomende prikkels. Specifieke begeleiding om hun vele kwaliteiten te leren benutten zonder zichzelf te verliezen of het volgen van een aandachtstraining, kan voor deze kinderen gewenst zijn.
Jongerencoaching
De puberteit kan voor jongeren een verwarrende tijd zijn. Deze tijd gaat gepaard met veel uitdagingen op verschillende terreinen. Ook treden er zowel intern als extern veranderingen op. Zo zijn er lichamelijke, hormonale, emotionele en psychische veranderingen. Daarnaast wordt er in de puberteit door de omgeving een beroep gedaan op andere verantwoordelijkheden en taken van een jongere en krijgt de jongere te maken met verschillende rollen. De zoektocht naar wie ben ik, hoe verhoud ik me tot de ander en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld is niet voor alle jongeren gemakkelijk en het kan dan ook een uitdaging zijn om in deze turbulente periode de weg te vinden. Een puber wil deze hulp vaak niet van zijn ouders. Begeleiding van buitenaf is dan vaak effectiever.
Hoe werkt Kindercoaching?
Een kindercoach inschakelen kan om bovenstaande redenen een verstandige keuze zijn. Bij het werken met kinderen en jongeren gebruik ik verschillende methoden. In een veilige sfeer krijgt jouw kind alle ruimte om vrijuit te vertellen over wat het bezighoudt en waar het van heeft. Afhankelijk van jouw kind kind nodig heeft en wat we samen in het intakegesprek afspreken, maak ik daarnaast o.a. gebruik van Primal Rebirth therapie, lichaamsgerichte Traumatherapie voor kinderen, lichaamsoefeningen, systemisch werk, sociale vaardigheids- en grenzenoefeningen, geleide fantasie, (rollen)spel, mindfulnessoefeningen voor kinderen, ontspanningsoefeningen, het werken met verschillende innerlijke delen, tekenen en muziek. Hierbij is veel ruimte voor lichtheid en humor en zal de focus liggen op het versterken van de eigenheid, kwaliteiten, vitaliteit en kracht die jouw kind van nature heeft.
Kindercoaching Groningen
Wil je meer weten over Kindercoaching Groningen en wat dit voor jou en jouw kind kan doen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op door het contactformulier in te vullen, te bellen of te mailen.