Familie Opstellingen

image

Het grotere geheel

Naast het volgen van individuele therapie is er de mogelijkheid om breder te kijken. Vooral wanneer bepaalde problemen zich ondanks therapie blijven herhalen of niet oplossen, kan het de moeite waard zijn ook naar het familiesysteem te kijken. Mogelijk ligt de wortel van deze problemen namelijk dieper dan alleen in de persoon zelf en zit de oorsprong meer in het grotere geheel, het familiesysteem.

Het familiesysteem

Elk kind maakt deel uit van een familie, dit noemen we het systeem. In dit systeem hebben niet alleen de personen die nog leven en aanwezig zijn een plek, maar ook de mensen die zijn overleden of op andere manieren uit deze familiestructuur zijn verdwenen, zoals door scheiding of emigratie. Ook zij zijn energetisch nog aanwezig. Elk lid van het systeem heeft een bepaalde rol die de andere leden beïnvloedt. Ook de onderdrukte emoties van de familieleden zijn aanwezig en kunnen worden overgenomen door de andere leden van het systeem. Het gevolg hiervan kan zijn, dat ergens in de lijn een lid van de familie zich identificeert met de gevoelens of lotsbepaling van de ander. Vaak gebeurt dit onbewust, vanuit liefde en om het systeem heel te houden. Echter, hierdoor kan die persoon in een oneigenlijke positie terechtkomen, waardoor hij geen plek heeft in het systeem en zich bijvoorbeeld ongelukkig voelt, het idee heeft gefaald te hebben of bang is om helemaal te leven. Dit betekent vaak ook dat deze persoon afgesneden is van zowel zichzelf, als van de anderen in het systeem.

Heling

Door nu het systeem, ook wel de familie-constellatie genoemd, neer te zetten, kunnen de relaties binnen het systeem zichtbaar worden. Hierbij representeren groepsdeelnemers of kussens de familieleden. Voor de cliënt kan helder worden hoe onopgeloste problemen en situaties in dit systeem invloed hebben op zijn leven en rol in de familie. Het mooie is echter, dat wanneer we de posities van de familieleden in beweging laten komen en onafgeronde zaken alsnog worden afgesloten, er een helingsproces op gang kan komen. De stroom van liefde die onderbroken of verstoord was, kan dan weer stromen.

Contact opnemen?

Advertenties