Familie Opstellingen

image

Het grotere geheel

Naast het volgen van individuele therapie is er de mogelijkheid om breder te kijken. Vooral wanneer bepaalde problemen zich ondanks therapie blijven herhalen of niet oplossen, kan het de moeite waard zijn ook naar het familiesysteem te kijken. Mogelijk ligt de wortel van deze problemen namelijk dieper dan alleen in de persoon zelf en zit de oorsprong meer in het grotere geheel, het familiesysteem.

Het familiesysteem

Elk mens maakt deel uit van een groter geheel, het familiesysteem. Alle familieleden hebben een plek in dit systeem, ook mensen die al zijn overleden of bijvoorbeeld zijn geëmigreerd. Om het systeem heel te houden en uit liefde, komt het voor dat een kind zich identificeert met de lotsbepaling, de onverwerkte emoties en trauma’s, of de ziekte van een ander familielid. Een dergelijke, vaak onbewuste, verstrikking kan een grote impact hebben op het verdere leven van dit kind. Zo kan deze persoon later steeds in bepaalde, ogenschijnlijk onverklaarbare, patronen of gevoelens terecht komen, zoals ‘het lukt me niet mijn leven te leven’, er is geen plek voor mij’, ik voel zo’n zwaarte of verdriet of er mist iets/iemand.

Heling

Door het familiesysteem neer te zetten, waarbij familieleden worden gerepresenteerd door personen of kussens, kan helder worden op welke manier een dergelijke identificatie of verstrikking jouw leven (negatief) beïnvloedt. Door het afronden van onafgemaakte zaken of het herstellen van de verhoudingen en posities in dit systeem, kan de verstrikking opgelost worden en de onderbroken stroom van liefde worden hersteld. Je wordt weer vrij om jouw eigen, oorspronkelijke, plek in te nemen en je eigen leven te leiden.

Contact opnemen?