Primal Rebirth Therapie (PRT) en Innerlijk Kindwerk

image

Ervaringen in de kindertijd

Ervaringen in onze (vroege) jeugd hebben een grote invloed op de persoon die we nu zijn. De wijze waarop we ons als volwassene voelen, hoe we denken, handelen, relateren en kijken naar onszelf en de wereld, wordt voor een groot deel bepaald door ervaringen in onze kindertijd. In de omstandigheden waarin we als kind opgroeien doen we overtuigingen en overlevingsstrategieën op. Deze waren in de situatie van het kind van toen zeer functioneel en vaak ook erg intelligent, en hebben ons geholpen te overleven in mogelijk niet altijd optimale omstandigheden.

Volwassen worden: update van oude programma’s

In het volwassen leven kunnen we echter merken dat deze oude overlevingsmechanismen ons niet meer optimaal dienen in wat we als volwassene zouden willen voor onszelf. Soms lijken we ongewild steeds in dezelfde oude patronen te komen, waardoor we, vaker dan ons lief is, in ongewenste situaties terecht komen. De programma’s die ons toen zo goed hebben geholpen, zitten ons nu in de weg. Ze zijn als het ware toe aan een update. Zodat we meer keuzevrijheid en ruimte krijgen om ons leven in te richten op een manier die bij de huidige tijd en de wensen en verlangens van de volwassene van nu past.

Innerlijk kind en volwassene

In de PRT maken we onderscheid tussen het volwassen bewustzijn, dit noemen we de volwassene, en het kind bewustzijn, ook wel het innerlijk kind genaamd. Het innerlijk kind is een metafoor voor alle ervaringen, gevoelens, overlevingsstrategieën en overtuigingen van toen. Door middel van lichaamswerk en verschillende werkvormen proberen we meer helderheid te krijgen over wat er in dit kinddeel leeft. Zo kunnen we dit deel geven wat het toen zo nodig had, namelijk gezien en gehoord worden. Tegelijkertijd leren we om hier vanuit de volwassene naar te kijken, zodat we niet meer gevangen blijven in de beperkte mogelijkheden en keuzes die dit kind had. We leren te leven vanuit een volwassen perspectief dat tevens in verbinding staat met het gekwetste kind en zijn/haar behoeften.

Het kind niet met het badwater weggooien: het natuurlijke kind

Soms vergeten we dat het innerlijk kind naast een gekwetst deel ook een enorm potentieel in zich draagt. Het kind zoals het ooit op de wereld kwam, ofwel zoals het in essentie was, is namelijk nog steeds aanwezig en beschikt over een grote schatkist aan kwaliteiten, levensenergie, wijsheid, sensitiviteit, speelsheid, spontaniteit en vitaliteit. Dit noemen we ook wel het natuurlijke kind. Door ons hier opnieuw mee te verbinden en ook dit deel te integreren in ons leven, gaan we ons vrijer, blijer en energieker voelen. En wie wil dat nu niet?

Contact opnemen?