Home » Blog » Depressie » Dip of depressie?

Dip of depressie?

door | 19 apr, 2018 | Depressie

Iedereen is wel eens een tijdje minder vrolijk gestemd dan anders. Soms is hier een duidelijke aanleiding voor, in andere gevallen is er geen directe oorzaak te vinden of is je verminderde stemming het gevolg van meerdere dingen. Sommige mensen merken snel op dat ze zich wat minder goed voelen, anderen ontdekken dit wanneer de somberheid eigenlijk al geen somberheid meer is, maar geleidelijke over is gegaan in een depressie. Maar hoe weet je nou of je een dip hebt of een depressie? En wanneer schakel je hulp in?

Dip of depressie?
Soms voel je je een poosje wat somberder dan anders. Het kan zijn dat je een tijd te hard hebt gewerkt en wat overbelast of oververmoeid bent. Of er lopen dingen in je leven niet lekker, er zijn bijvoorbeeld spanningen op je werk of je voelt je niet happy over je relatie en dat heeft zijn weerslag op je stemming. Je voelt je down. Als deze sombere stemming tijdelijk is en weer verdwijnt wanneer je weer wat bent uitgerust of wanneer de oorzaak van je sombere stemming is opgelost, is er sprake van een dip.
Als je sombere stemming ernstiger vormen aanneemt, niet kan worden verklaard uit een bepaalde aanleiding of oorzaak en langere tijd aanhoudt is er echter kans dat je een beginnende depressie hebt.

Symptomen van een depressie
Om je te helpen bij het onderscheid tussen een dip of depressie, heb ik hieronder de symptomen van een depressie voor je op een rijtje gezet:
1 Je hebt last van een depressieve stemming die de hele dag aanhoudt en dit gedurende meerdere weken.
2 Je beleeft minder plezier aan het doen van leuke dingen dan eerder of je hebt hier helemaal geen interesse meer voor. Dit speelt de gehele dag en meerdere dagen op rij.
3 Er is sprake van gewichtstoename of gewichtsverlies. Je eetlust is afgenomen of juist toegenomen.
4 Slapen gaat lastig. Je kunt niet in slaap komen of je slaapt juist erg veel. Deze slapeloosheid of vergrote slaapbehoefte houdt ook meerdere dagen aan.
5 Je hebt last van psychomotorische gejaagd of geremdheid. Dit is de wijze waarop je geestelijke gesteldheid zich uitdrukt in lichamelijke symptomen, zoals gezichtsuitdrukkingen en gebaren.
6 Je voelt je dagenlang moe en futloos. Je hebt geen energie.
7 Inadequate schuldgevoelens spelen op en je voelt je niets waard.
8 Je hebt moeite om je te concentreren, te denken of beslissingen te nemen.
9 Fantasieën over het plegen van zelfmoord spelen op. Je voelt je wanhopig en hulpeloos.

Zoek tijdig hulp
Herken je één of meerdere van deze symptomen, dan is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter namelijk de kans is dat je een daadwerkelijke depressie kunt voorkomen. Met behulp van lichaamsgerichte therapie onderzoeken we samen waardoor jouw sombere stemming veroorzaakt wordt. Is er bijvoorbeeld iets gebeurd in je leven dat impact op je heeft gehad en wat nog verwerkt moet worden? Dan besteden we aandacht aan deze gebeurtenis en de bijbehorende emoties. Of is er iets in je leven waarmee je niet happy bent? Samen kijken we naar hoe je het wel zou willen en hoe je dit kunt bereiken. Het kan ook zijn dat onverwerkte emoties van langer geleden, bijvoorbeeld uit je jeugd, onder je sombere stemming verstopt zitten. In dat geval kijken we welke emoties en ervaringen nog ruimte en aandacht nodig hebben, zodat je deze kunt verwerken en integreren.

Niks om je voor te schamen
Een dip of depressie is niks om je voor te schamen! Veel mensen krijgen ergens in hun leven te maken met een sombere periode. Lichaamsgerichte therapie werkt vaak erg goed bij depressieve klachten. Dus schroom niet en zoek tijdig hulp, zodat je je snel weer energieker en blijer voelt. ik begeleid je hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op, zodat we samen naar de juiste behandeling kunnen zoeken.

Over mij

Na 10 jaar als leerkracht te hebben gewerkt in het basisonderwijs, volgde ik sinds 2007 diverse opleidingen en trainingen op het gebied van lichaamsgerichte therapie, Primal Rebirth therapie, Innerlijk kindwerk, Traumatherapie en Familie opstellingen. Sinds 2015 begeleid ik in mijn eigen Praktijk Souldrops aan de Hereweg in Groningen dagelijks met veel plezier volwassenen, kinderen en jongeren op zoek naar meer energie, vrijheid, balans en een leven dat zij ten diepste verlangen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin